Doğumhane

Doğumhane

Doğum yapılan yerin genel adıdır. Doğum konusunda uzman doktor ve ebe yardımıyla normal vaginal doğum yapmanıza yardımcı olunan yerdir. Doktorunuzun vaginal muayenesinden (el ile muayenesi) sonra vaginal doğumun başlayıp başlamadığını, rahim ağzının açılıp açılmadığını, suyun gelip gelmediğini ve kanamanın durumuna göre kontrolleriyle normal vaginal doğum için sizi doğumhaneye alır. Hamileliğinizin kaç hafta olduğunu anlamak için ultrason yapılır. Bebeğin doğum zamanının erken olduğuna karar verilirse sancıların durdurulması için servise alınır ve ilaç tedavisine başlanır.

Sezaryen

Normal vaginal doğum yapamayan hamilelerin karın alt kısmından ameliyatla rahime ulaşılarak bebeğin doğumunun gerçekleştiği ameliyatın adıdır. Ameliyat olabilmek için en az 6 saat açlık gerekmektedir. Anestezi genel, spinal (belden iğne) ile yapılabilmektedir.

Sancı odası (Travay)

Bu odada doğum önlüğü giydirilir. Lavman yapılır. Bağırsakların boşalması sağlanarak doğumun kolay olması sağlanır. Rahim ağzı tamamen açılana kadar sancı çeker. Sancı odasında aralıklarla hasta elle vajinal muayene edilir. Rahim ağzı açıklığı ve incelemesi takip edilir. Sancılar yetersiz ise ilaçlarla sancı verilir. Belli aralıklarla NST çekilir. Gerekirse ultrason ile de değerlendirilir. NST ile bebeğin kalp atışlarının normal olup olmadığı ve annenin sancılarının yeterli olup olmadığına bakılır. Gerekebilecek bir ameliyat durumunda annenin midesinin dolu olması mide içeriğinin narkos (anestezi) sırasında kusması sonrası akciğerlerine kaçabilir. Bu nedenle doğum bitene kadar sancı odasında anne aç bırakılır.

Doğum odası (normal doğum)

Rahim açılması (9-10 cm) ve rahim ağzı incelemesi tam olan hasta doğum için doğum odasına alınır. Doğum masasında üzeri örtüler ile kapatılır. Vaginanın dış kısımları antiseptik solüsyonla temizlenir. Bebeğin kafasının çıkıma yaklaşması için anneye sancı geldiğinde nefes alıp tutması ve ıkınması istenir. Bebeğin kafası dışarıya yaklaştığında doktor gerekirse doğum kesisi yapar. Bu kesi anestezi altında (lokal) yapılır. Anne ağrı hissetmez. Doktor bebeğin doğumuna yardımcı olur. Bacağından tutularak baş aşağıda tutulur. Bebeğin poposuna veya sırtına doktor tarafından hafifçe vurulur, bebeğin ağlaması ve nefes alması sağlanır, ağzının içindekiler temizlenir. Yeni doğan bebeğin cilt renginin biraz morumsu olması normaldir. Cildinin üzerinde verniks denen madde bulunur. Bebeğin kordonu kesilir. Ebe tarafından bebeğin üstü giydirilir. Bebeğin sıcaklığının düşmemesi için uygun aletlerin altında beklenir. Annenin durumu iyi ise anne kucağına verilir.

Bebeğin eşinin (plasenta) ayrılması ve epizyotomi dikişi

Bebek doğduktan sonra eşi (plesanta) alınır. Bu durum 10- 15 dakika içinde gerçekleşir. Plesanta nadiren kendiliğinden ayrılmaz genel anestezi altında alınır. Hastanın epizyo dikişi yapılır. Epizyo lokal anestezi altında yapılır. Anne doğum odasından normal hasta odasına alınır. Hasta odasında serum ve ilaçları verilir. Bebeği emzirmesi konusunda bilgi verilir. Hastanın kanaması kontrol edilir. Bebekte problem yoksa annesinin yanında olur. Bebekte problem olduğunda küvöze veya yoğun bakıma alınabilir. Normal doğumdan sonra genellikle anne serviste takip edilir, problem gelişmezse bu sürenin sonrasında taburcu edilir. Annenin evde kullanması gerekli ilaçlar reçete edilir. Bir hafta sonra kontrole çağrılır.