Kulak Burun Boğaz

Burun Tıkanıklığı

Burun; nefes almak, havayı nemlendirmek ve dışarıdan gelen toz ve polen gibi maddelerin tutulmasını sağlayan önemli bir organımızdır. Enfeksiyonlar, alerjik hastalıklar, burun kıkırdağındaki eğrilik ve burun eti gibi yapısal bozukluklar tıkanmalara ve sağlıklı nefes almaya engel olur. Sağlıklı nefes alamama burunda kanama, baş ağrısı, kulak ve sinüs hastalıklarına sebep olabilir. Bu rahatsızlıkların geçici olanları ilaç tedavisi ile giderilebilirken kalıcı olmaları halinde cerrahi tedavi gerekmektedir.

Baş Ağrısı

Baş ağrıları; baş-boyun bölgesindeki kemik, diş, damar, kas, çene eklemi ve saçlı derinin baskı gerilme temas ve irritasyonuna bağlı ortaya çıkabilen ağrı hissidir. Kısa süreli veya sürekli olabilir. Başta dolgunluk, ağırlık, sıkışma, basınç hissi, zonklama gibi şikâyetler ile kendini belli eden baş ağrıları kişinin günlük hayatını etkileyen önemli bir rahatsızlıktır. Baş ağrısının süresi, başladığı yaş, periyodik olup olmaması, ani oluşması, şiddeti, yeri, beraberinde başka yakınmaların varlığı, tedaviye yanıt verip vermemesi önemlidir. Ani ve çok şiddetli, ateş veya kusma eşlik eden, vücudumuzda uyuşma, güçsüzlük, bilinç kaybı kasılma varsa hemen en yakın hastanenin acil servisine başvurmak gerekmektedir.

Baş Dönmesi

Baş dönmesi, bedenin öne arkaya doğru gitmesi, yerin ayaklarının altından kayıyor gibi hissedilmesi, düşme hissi, bayılacak gibi olma, başını tutamama, yürürken veya ayakta bir yöne doğru çekilme, başında ağırlaşma, tüm çevrenin veya kendisinin dönmesi hissi şeklinde tarif edilen bir şikayettir. Kendisi bir hastalık olmayıp birçok hastalığın belirtisi olabilen ani veya uzun süreli ataklarla seyredebilen bir rahatsızlıktır. Kulak, beyin, beyin sapı, beyinciği tutan hastalıklarda, kas ve iskelet sistemini tutan rahatsızlıklarda ve göz bozukluklarında görülebilir. Ani ve çok şiddetli, vücudumuzda uyuşma, güçsüzlük, bilinç kaybı kasılma varsa hemen en yakın hastanenin acil servisine başvurmak gerekmektedir.

Kulak Çınlaması

Kulak çınlaması diğer adıyla tinnitus genelde yaygın ve önemsenmeyen bir rahatsızlık olmasına rağmen, nadir de olsa altta yatan bir rahatsızlığın habercisi olabilir. Cızırtı, uğultu, su gürültüsü, kuş sesi, ıslık sesi, cırcır böceği sesi, zil sesi gibi ifade edilen rahatsızlık, şikayetin zamanla ilerleme göstermesi, baş ağrısı, bulantı ve kusma, baş dönmesi veya dengesizlik, işitmede azalma, yüz felci, kollarda ve bacaklarda uyuşukluk, bilinç kaybı gibi ilave şikayetlerin olması durumunda altta yatan önemli ve acil bir sağlık sorununun olduğunu gösterebilir. Kulak hastalıklarıi işitme kayıpları, yüksek veya düşük tansiyon, şeker hastalığı, tiroit bezi hastalıkları, baş ve boyun bölgesine oluşan travmalar, boyun ve çene eklem hastalıkları ve bazı ilaçlar da tinnitus’a neden olabilir.

Sinüzit

Yüzümüzü ve kafatasını oluşturan kemiklerinin içerisinde yer alan boşlukların enfeksiyona bağlı olarak iltihaplı doku ile dolmasından ortaya çıkan hastalıktır. Hastalık kendini ateş, halsizlik, burun tıkanıklığı, burun akıntısı, geniz akıntısı, öksürük, baş ağrısı ve koku almada güçlük ile kendisini göstermektedir. Hastalık bir üst solunum yolu enfeksiyonu, soğuk algınlığı veya alerji sonrasında ani olarak gelişebildiği gibi, tedavi edilmeyen durumlarda kronik hale gelebilir. Soğuğa maruz kalma ve grip salgınları özellikle kış aylarında en sık yatkınlık oluşturan nedenlerdendir. Çoğunlukla ilaç tedavisi ile tedavi edilen bu hastalık bazen hastalığın yaygınlığı şiddeti ve ilaçlara yanıt alınmaması gibi durumlarda cerrahi müdahale gerektirebilmektedir.

Alerji

Doğada çok yaygın bulunan ağaç, çiçek, hayvanlar, böcekler, gıda ve kimyasal alerjenlere karşı bazı kişiler diğerlerinden daha fazla duyarlıdırlar. Bu kişilerde normal kişilere göre bağışıklık sistemi çok daha fazla reaksiyon gösterir. Saman nezlesi, astım, göz nezlesi, cilt kaşıntıları ve kızarıklıkları ile böcek sokmalarına aşırı reaksiyon şeklinde karşımıza çıkabilmektedir. Kişinin neye karşı alerjisinin olduğunun bilinmesi tedavide çok önemlidir. Bu amaçla alerji testleri yapılmaktadır. Krizleri başlatılabilecek alerjiye tetikleyecek etkenlerden uzak durmak çok önemlidir. Alerjik yapısı olan bireylerin polenlerin arttığı veya hastalığın şiddetlendiği dönemlerde tıbbi tedavi almaları önemlidir.

KBB Acil Durumları

Burun kanaması, baş ve boyunda travmalar, burun kırığı, kulakta burunda ve boğazda yabancı cisim, baş dönmesi, ani işitme kaybı, yüz felci, kulak ağrısı kulak burun boğaz hastalıklarında sık karşılaşılan önemli acil durumlardandır.

Hastanemizde Uyguladığımız Tedaviler

  • Çocuk ve yetişkin hasta kulak burun boğaz muayenesi
  • Burun ve geniz endoskopik (kamera) incelemesi
  • Boğaz ve gırtlak endoskopik (kamera) incelemesi
  • Kulak ve işitme testleri
  • Baş dönmesi muayene ve testleri
  • Kulak hastalıkları tıbbi ve cerrahi tedavisi
  • Burun hastalıkları tıbbi ve cerrahi tedavisi
  • Sinüs hastalıkları tıbbi ve cerrahi tedavisi
  • Ağız içi ve boğaz hastalıkları tıbbi ve cerrahi tedavisi
  • Boyun ve gırtlak hastalıkları tıbbi ve cerrahi tedavisi
  • Denge bozuklukları tıbbi ve cerrahi tedavisi
  • Geniz eti ve bademcik hastalıkları tıbbi ve cerrahi tedavisi
  • Allerji hastalıkları tıbbi ve cerrahi tedavisi